Egészségmítoszok (3.)

Számos egészséggel kapcsolatos mítosz, tévhit él az emberekben. Néhány „ártalmatlan”, mások rendkívül károsak lehetnek, ha bedőlünk nekik. Egy részük szájhagyomány útján terjed, másokat a média vagy az orvosok, orvosi lapok indítottak útnak. Ezúttal újabb 6 hiedelemről lesz, melyek árthatnak nekünk, ha hiszünk bennük.

Állítás: „A mesterséges édesítők biztonságosak, alaposan tesztelték őket és segítenek a fogyásban”

Sokan azért használnak mesterséges édesítőket, hogy lefogyjanak. A sors iróniája az, hogy a legtöbb kutatás, melyek során alaposabban tanulmányozták a hatásukat, azt igazolta, hogy inkább hizlalnak. 2005-ben ért véget egy 25 éven át folytatott kutatás, a San Antonio Szívkutatás, és a 25 év alatt összegyűjtött adatok elemzésekor kiderült, hogy a „diétás” üdítők fogyasztói sokkal többet híztak, mint azok, akik csak szódát, szénsavas ásványvizet ittak. Átlagosan minden újabb adag diétás üdítő, melyet a résztvevők egy nap elfogyasztottak, 65 százalékkal növelte az esélyüket arra, hogy a 7-8 éven belül túlsúlyra tegyenek szert és 41 százalékkal nőtt az esélyük arra, hogy súlyosan elhízzanak. Ennek okát még keresik, de több lehetőség van:

  • Az édes íz önmagában növeli az étvágyat, függetlenül a kalória-tartalomtól
  • A mesterséges édesítők egyszerűen édesség-függővé tesznek – és bár a cukorfogyasztás csökken, mégis csak nehezen tudjuk kontroll alatt tartani a testsúlyunkat.
  • A mesterséges édesítők megzavarják a szervezet természetes „kalóriaszámláló” képességét, mint az a 2004-es Purdue Egyetem kutatásából kiderült. Azok a patkányok, melyeket mesterséges édesítővel ízesített folyadékkal itattak, több magas kalória-értékű ételt ettek, mint azok, amelyeket nagy kalória-értékű folyadékkal.
  • Egyéb egészségkárosító hatásaik is vannak azon kívül, hogy a fogyásnak nem kedveznek. Ezek közül – a tapasztalatok szerint – az egyik legkárosabbnak az aszpartám tűnik.

Állítás: „A szója egészséges”

A szója robbanásszerű elterjedése, mint „egészséges étel” az egyik legjobb példája annak, mennyire jól működnek egyes marketing stratégiák és mennyire meg tudnak őrjíteni milliókat. A nem fermentált és főként a GMO szójatermékek egyáltalán nem egészséges összetevők az étrendünkben. Egyre több cikket lehet olvasni arról, miért nem egészséges: táplálkozási és emésztési zavarokat, pajzsmirigy-működési zavarokat, szellemi leépülést okozhat, valamint a reprodukciós képesség és az immunrendszer legyengülését, akár terméketlenséget, rákot és szívproblémákat. Az Amerikában (és a világ többi részén) forgalmazott szójatermény 90 százaléka genetikailag módosított, melynek további egészségkárosító hatásai is vannak. Az ilyen nem fermentált, GMO szója okozhat: mellrákot, agykárosodást, magzati fejlődési zavarokat, problémákat a terhesség és a szoptatás során, pajzsmirigy-működési zavarokat, vesekövet, immunrendszeri problémákat, súlyos, vagy akár végzetes ételallergiát, terméketlenséget. Az organikusan termesztett és megfelelően fermentált szójatermékek azonban biztonsággal fogyaszthatók: ilyen a tempeh, miso, natto, tofu.

Állítás: „A teljes kiőrlésű pékáru mindenkinek jó”

A teljes kiőrlésű gabona mítosza sokakat megzavarhat, főleg ha valakinek szenvedélye az egészséges táplálkozás, mivel sokáig hangoztatták, mennyire hasznosak a bennük található rostok. Sajnos minden gabonaféle, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát és az organikus termesztésűt is – megemelheti az inzulin szintünket. Dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró tapasztalatai szerint, az amerikai népesség 85 százalékának inzulinszabályozási problémái vannak (hazánkban becslések szerint kb. a népesség felének – a szerk.), főként azok, akik túlsúlyosak, diabéteszesek, akinek magas a vérnyomása és/vagy a koleszterinszintje, fehérje-anyagcsere típusúak. Ráadásul a pre-diabéteszes és a még nem klinikai szintű glutén-intolerancia vagy ismertebb nevén lisztérzékeny esetek száma sokkal nagyobb, mint hinnénk, és ezek is veszélyeztetik az egészséget. Akinek az inzulinszintje határértéken mozog vagy magas, lehetőleg kerüljön el teljesen mindenféle cukrot és gabonát. Akinek normális a testsúlya és az inzulinszintje, az valóban inkább a teljes értékű gabonát válassza, mint a finomított termékeket. Figyelje folyamatosan a gabonafogyasztása és egészségi állapotának összefüggését. Ami 25-30 évesen még jó, az 40 éves kor körül már nem biztosa, hogy megfelelő. A növekedési hormon szintje és az edzés megfelelő hatásfoka is más idősebb korban.

Állítás: „A növényi alapú táplálékkiegészítő mindig jobb, mint az állati eredetű”

Az ómega-3 zsírsavak esetén ez nem feltétlenül igaz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú és milyen forrásból származik az, amit beszedünk. Egészségünk szempontjából nagy különbségek lehetnek az étrend-kiegészítők között. Az ómega-3 zsírsavaknak 3 típusa van: DHA (dokozahexaénsav), EPA (eikozapentaénsav), ALA (alfa-linolénsav). Az ómega-3 zsírsavak esetében az állati eredetű táplálékkiegészítők (EPA, DHA) hatékonyabbak legtöbb esetben: erősebb csontok, mentális egészség, szív- és érrendszer egészsége terén jobb hatásfokú, mint a növényi eredetű ALA, melyből az olajos magvakban és a lenmagban van a legtöbb. Ez is átalakul a szervezetben EPA vagy DHA vegyületté, de kisebb arányban, és csak akkor, ha a szükséges enzimek jelen vannak. Ez nem jelenti azt, hogy az ómega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulákat károsak és teljesen elkerülendők, csak azt, hogy jobban járhat az, aki állati eredetűre szavaz –, ha nem vegetáriánus. Azért jó, ha a magokat is rendszeresen fogyasztjuk: kendermagot, lenmagot, de hasznos lehet jó minőségű, állati eredetű étrend-kiegészítőt is fogyasztani mellé.

Állítás: „A tej hasznos az egészségnek”

Nem minden tej, csakis a nyers, nem hőkezelt, nem pasztőrözött, bio minőségű tej. A nem organikus eredetű, pasztőrözött, iparilag feldolgozott tejben nagy mennyiségű állati növekedési hormon és antibiotikum maradvány is lehet. Az ultramagas-hőmérsékleten kezelt (pasztőrözött), vagy felforralt tej kémiai szerkezete, összetétele megváltozik, így allergiát és immun-problémákat okozhat. A laktáz enzim hiánya miatt az emberek többsége nem képes megemészteni a tejet, ami laktóz-intoleranciát, tej-érzékenységet okozhat. A tejben található vitaminok (A-, C, B6– és B12) és a fehérjék tönkremennek a hőkezelés során és átalakul a molekulák szerkezete és nem természetes aminosavakká alakulnak, melyek károsak az egészségre. Ugyanígy, a jótékony baktériumok (lactobacillus acidophillus), enzimek is elpusztulnak és nem tudják kifejteni a bélrendszerben a hatásukat. A nyers tej valóban kiváló kalcium-forrás.

Állítás: „Az alacsony zsírtartalmú étrend egészséges”

Ez az egyik legkárosabb mítosz, milliók egészségét rombolja évek óta, sokkal többet árt, mint bármely másik hiedelem. Ennek hatására nőtt a transz-zsírok fogyasztása, melyek növelik az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát. Nem a zsírok, és hidegen sajtolt olajok hizlalnak bennünket. Az elhízás és a legtöbb krónikus és degeneratív betegség legfőbb oka a cukor, ezen belül is a fruktóz és a szacharóz, és minden gyorsan felszívódó, finomított cukor.

Forrás: Dr. Mercola angol nyelvű kommentárjából fordította G. Á.