Házi szerekkel a ráncok ellen

Rugalmas és fiatal bőr – mi lehet vonzóbb és kívánatosabb ennél a gyengébb nem képviselői számára? Főként ha a szilveszteri bulin kell csillogóan és szépen megjelenni. Íme néhány tipp, hogy kisimultan érkezzünk a partira – kozmetológiai és sebészeti beavatkozások nélkül is.

A bőr fiatalságáért vívott harcban sok nő egész vagyont költ el: drága kozmetikumokat használ, sokféle készüléket kipróbálnak vagy akár kés alá is fekszenek. Pedig az őseink mindenféle drága kozmetikum és szalonban végzett procedúra nélkül is, bölcsen meg tudták hosszabbítani bőrük fiatalságát csupán a gyógyfüvekkel és egyéb népi módszerek segítségével. Az általuk használt különböző természetes eredetű szerek megbízható segítőtársakká váltak a ráncok és a bőr öregedésének egyéb jeleivel: a petyhüdtséggel és szárazsággal vívott harcban.

Óda az olajhoz

Sok nő, aki már megismerkedett a különféle olajok fiatalító erejével, többé már nem cseréli le őket még a legdrágább krémre se. Hidratáló és regeneráló képességüknek köszönhetően gyakran összetevői a népi ráncellenes szereknek. Bármely növényi olajat fel lehet vinni az előzetesen megtisztított arcbőrre különös figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol mimikai ráncok láthatók. Különösen jó ilyen célra az olívaolaj, szezámolaj vagy a szőlőmag olaj. A kéz bőrének fiatalságához mandulaolajat is lehet használni, amelyet puha körkörös mozdulatokkal vigyünk fel és hagyjuk beívódni a kéz bőrébe. Némi idő múltával az olaj maradékát töröljük le szalvétával. A növényi olajak a különböző ránc elleni pakolások alkotóelemei is lehetnek, erősítik azok hatását és a bőrnek puhaságot és bársonyosságot nyújtanak.

Illóolajok

A növényi olajakon kívül a ráncok elleni harcban az illóolajakat is felhasználják. Ezzel azonban legyünk óvatosabbak. Egyrészt csak természetes eredetű illóolajokat használjunk és figyeljünk arra, hogy milyen annak az illóolajnak a koncentrációja, melyet a kozmetikai termékbe adagolunk. Mielőtt az arcunkra kenjük, próbáljuk ki az alkarunk finom bőrén, nem okoz-e allergiás reakciót. Az illóolajak kiválasztását lehetőleg bízzuk szakemberre, aki nem csak a hasznos tulajdonságait ismeri, de ismeri a ránc elleni szerekben található komponensek összeférhetőségét is. Különösen népszerű eme célok elérésére a neroli olaj, a rózsaolaj és a szantálfa illóolaja.

A gyógynövények titka

Az emberek régóta használták a gyógynövények erejét nem csak az egészség megszerzésére, hanem a bőr fiatalságának meghosszabbítására is. A kamilla, lenmag, orbáncfű, martilapu kivonata a mai napig gyakran a ránc elleni pakolások összetevője. A gyógynövény kivonatokban található vitaminok, fermentumok és más biológiailag aktív anyagok táplálják a bőrt, kisimítják és rugalmassá teszik.

A felsorolt füveken kívül megérdemelten népszerű az aloe vera kivonata – gélje is, mely nem csak hidratáló és sebgyógyító tulajdonsággal bír, hanem megvédi a bőrt a káros ultraviola sugárzástól, meggátolja az idő előtti öregedést. Az aloe vera kivonat biológiailag stimuláló és fiatalító hatása miatt is népszerűvé vált, nem csak a házi készítésű pakolásokban és arclemosókban, hanem az ipari úton gyártott kozmetikai termékekben is.

Állati eredetű és méhészeti termékek

A bőr idő előtti öregedése kapcsolatban áll a vízvesztéssel is. A száraz bőr elveszíti a káros környezeti hatásokkal szembeni védekező képességét. Ezért még gyorsabban öregszik és ráncosodik. Bezárul a kör, amit széttörni csak a bőr védelmi tulajdonságainak visszaállításával lehet. Pontosan ezért a ráncok elleni népi szerek összetevői gyakran a tejszín, a tojás, a méz, a viasz. A tápláláson és hidratáláson túl a ráncok elleni házi szerek ezen komponensei helyreállítják a bőr védelmi gátját és növelik ellenálló képességét, megelőzik az újabb ráncok képződését és a már meglévőket is kisimítják valamelyest. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy egyes méhészeti termékek erős allergének lehetnek, így a bőr nem kívánatos reakcióját válthatják ki. Éppen ezért ezeket alkalmazni csak előzetes érzékenységi teszt után és allergiás reakció hiányában szabad. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen lehet, hogy a fiatalodás helyett újabb bőrproblémával állunk majd szemben.

Frissítő mézes és déligyümölcsös arcpakolásainkat azonban kipróbálhatja, aki nem allergiás ezekre az összetevőkre, vagy a citromos maszkokat is bevetheti, akár az utolsó napon is, elsősegélyt nyújtva a fáradt bőrnek.

Méhviaszos szájápoló balzsam vagy rúzs (1 főre)

Ilyenkor a téli hidegben, szélben könnyen kiszárad, kirepedezik a szánk. Az ajkainkat a bőrünkhöz hasonlóan tápláljuk. Sokféle hidratáló olaj, méhviasz, kis glicerin, ezek a fő alapanyagok. Ha megfelelő zsiradékokat és viaszokat választunk, akár a boltban kapható rúzsokhoz, ajakzsírokhoz hasonló termékeket is készíthetünk. Még kis színezőanyagot is tehetünk hozzá némi cékla felhasználásával. Tovább alakíthatjuk a színt, ha kurkumával, kevés indigóval, vagy diólevével megbolondítjuk, vagy kellemes ízt is varázsolhatunk házi „rúzsunknak”, ha mézzel és/vagy menta- vagy zsálya illóolajával ízesítjük.

Hozzávalók:

  • 3 teáskanál méhviasz
  • 10 teáskanál hordozó olaj (mi most napraforgóolajat használunk, de használható jojoba és ricinusolaj is,
  • 6-7 csepp illóolaj
  • 1 teáskanál méz ízesítésként.

1. Olvasszuk fel a méhviaszt és a bázisolajat egy kettős fenekű fazékban (vízfürdőn) (vagy a mikrohullámú sütőben). Adjuk hozzá a mézet és a választott illóolajat, majd keverjük el, hogy a mézet eloszlassuk.

2. Adhatunk még hozzá különböző színező és ízesítő anyagokat, majd öntsük bele egy pici üvegcsébe vagy tégelybe (egy kiürült szemránckrémes üvegcse éppen megfelelő – 15-20 ml) és várjunk 20 percig hogy megdermedjen.

Lehetséges hozzávalók: a fekete és a fehércsoki, a kakaópor, az őrölt fahéj, gyümölcsök leve, aloe gél, a többi már csak az egyéni ízléstől függ.

(Forrás: Népi szerek a ráncok ellen – egyszerű és hatásos!, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária, Szájápoló balzsam és rúzs)