Fogyás az öt elemmel

Korunk egyik népbetegsége az elhízás és a cukorbetegség is összefüggésben áll az öt elemen alapuló életmóddal. Az elemek körforgásának ismerete a súlyproblémák leküzdésében is segíthet.

Az elhízás népbetegség, de egyéni felelősség

Az utóbbi 20 évben a túlsúlyosok aránya világszerte jelentősen nőtt, ezen belül a fiatalkori elhízás aránya is háromszorosára nőtt 1960 óta. Az elhízás nagyban növeli számos krónikus betegség kockázatát: cukorbetegség, érgörcsök, magas vérnyomás, szívbetegségek, vastagbél-, mell-, illetve méhrák. Mindezekért elsősorban – az életmódunk alakításával –, mi magunk vagyunk felelősek: az elfogyasztott ételek minősége, étkezési szokásaink, a mozgás mennyisége életünkben a mi választásainkon múlik.

Tűz és Föld: elhízás és cukorbetegség

A kínai orvoslás szerint a szervezetünkben zajló folyamatok, életmódunk, táplálkozásunk is összefüggésben áll az öt elemmel, de leginkább két elem: a Tűz és a Föld szerepe domináns. A cukorbetegség, érgörcsök, magas vérnyomás, mell- vagy méhrák, szívbetegségek és az elhízás ehhez a két elemhez köthető. Az élelmiszerek minősége, étkezési szokások, életmód, testmozgás hiánya, helytelen életmód a legfőbb oka, de ezek mind elsősorban sejtjeink egészségén alapulnak (Föld), illetve a két elemhez kapcsolható szerveket érintik elsősorban. A sejteket (Föld) az emésztés során felszabaduló glükóz (Tűz) táplálja és ennek szabályozásában a hasnyálmirigy (Föld) vesz részt, az inzulin-szint szabályozásán keresztül és a szervezet zsíranyagcseréjére is hatással van. A Föld képviseli az izmokat, sejteket, a Tűz a tápláló vércukrot, az energiaforrásokat. Az inzulin (Föld) segít a véráramba majd az izmokba, májba, zsírsejtekbe, sejtekbe, szervekbe juttatni a vércukrot, vagyis a glükózt. Ha a vércukorszint nő, az stimulálja az inzulin-elválasztást a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből. A pajzsmirigy hormonszint (az anyagcsere sebességét szabályozó hormon – Tűz elem) is közrejátszik a testsúly szabályozásában. Bár elsősorban a Tűz és a Föld elem a domináns, de ezek egyensúlyban tartásához a többi elemre is szükség van:

Fém elem: tüdő (levegő, oxigén), ásványok, belek (emésztés), lép (vérellátás), vér
Fa:
máj (tisztítás), epe, véredények, csontok,
Víz:
húgyhólyag (kiválasztás), vese, folyadékháztartás, immunrendszer

Ha felborul az egyensúly, az általában problémákhoz vezet, de a saját felelősségünk a megfelelő kontroll. A támogató és pusztító ciklusokat megértve könnyebb az egyensúly megtartása is.

Figyeljünk a gükémiás-indexre!

Az inzulin hatására a cukor vagy hasznosul, vagy a zsírsejtekben tárolódik. Az inzulin másik funkciója, hogy megakadályozza a zsír lebomlását. A hasnyálmirigy két hormont termel a vércukorszint és a zsíranyagcsere szabályozására: inzulint a zsír tárolására és glukagont a zsír lebontására. A glukagon kiválasztást a protein, vagyis a fehérjék bevitele váltja ki, az inzulinét a szénhidrátok bevitele. A túl sok szénhidrát fogyasztása növeli az inzulin-termelést és csökkenti a glukagon-szintet. Egyes szénhidrátok (Tűz) könnyebben, gyorsabban bomlanak le glükózra, és szívódnak fel a véráramba, ezek jobban megnövelik a vércukorszintet. A magas glikémiás indexszel rendelkező ételek (milyen gyorsan bomlik leg glükózra és szívódik fel a véráramba: minél gyorsabban, annál nagyobb a száma 0-100) növelik a vércukorszintet, megzavarják az inzulinellátást. Ide tartozik: fehér cukor, fehér liszt, mesterséges élelmiszerek, erősen feldolgozott ételek, fehér (hántolt) rizs, stb. Ezek a túl gyors felszívódás miatt hirtelen löketet adnak az inzulintermelésnek, és rendkívül megterhelik a szervezetet, majd a vércukorszint hirtelen leesik és megint fáradtnak és éhesnek fogjuk érezni magunkat.

A rossz étel az ereinket is rombolja

Ez a folyamat az érfalakat is megterheli: gyulladást okoz, megvastagítja, megkeményíti, eldeformálja és elzáródást okozhat. Ez megakadályozza az inzulin és tápanyagok elszállítását a sejtekbe. Az inzulin ellenállás elsődleges következménye a zsigeri jellegű kövérség. Ha az inzulin eljut az izomsejtekbe, viszonylag kevés cukor kerül a zsírsejtekbe, de az ellenállás miatt a folyamat egyre kevésbé lesz hatékony, így az inzulin egyenesen a zsírsejtekbe kerül és lerakódik a has tájékán és cukorbetegséghez vezethet. Az inzulin folyamatos túltermelése kimeríti a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, így felborul az egyensúly. A gátló hatás megszűnik, megnő a vérben a cukor szintje, nem képes eljutni az izmokhoz, és a sejtekhez, elfogy az energia, megjelennek a cukorbetegség tünetei. Először magas vérnyomás jelentkezik, majd szem-, vese-, és idegi károsodás, egyéb problémák jelentkeznek.

Szigorú diéta és koplalás helyett mozgás!

Az energiák megfelelő levezetéséhez a legjobb a sport (Föld). A teremtő ciklusban a Tűz szüli a Földet. A gyenge Tüzet a Fa táplálja, a Víz kioltja. A túl erős Tűznek viszont éppen a Víz kontrolljára van szüksége. A méregdrága fogyasztószerek és a szélsőséges diéták helyett jobb, ha figyelünk az elemek egyensúlyára és a mozgásra. A Föld képviseli az izmokat, a Tűz az energiát, a táplálékot. A Fém kimeríti a Földet, így segít a testsúly (Föld) csökkentésében. A cukorbetegség elsősorban inkább a Föld elem egyensúlyának felborulását jelzi, de nem feltétlenül jár túlsúllyal. A Víz (vesék) és a Fa (máj) segíthet a tisztításban, de a Fa táplálja a Tüzet és rombolja Földet.

Kerüljük a csak egy típusú táplálékot előnyben részesítő diétákat: pl. csak fehérjét, kevés zsírt, szinte semmi szénhidrátot tartalmazó, szigorú diétákat, főként hosszú távon. Agyunknak, sejtjeinknek szüksége van a glükózra, és az energiára. Bizonyos mennyiségű szénhidrát nélkül a sejtek sorvadásnak indulnak, csökken az inzulinszint, így a zsír valóban eltűnhet, de sajnos az izmaink is elkezdenek lebomlani, hogy pótolják a kiesett energiát. Ez megterheli a testet és egyéb problémákat is okoz. Inkább figyeljünk a megfelelő egyensúlyra. Olyan étrendet kövessünk, ami nem terheli meg a vércukor-szabályozásunkat, mozogjunk eleget és néhány jó minőségű táplálékkiegészítőt is alkalmazhatunk időszakonként.

Magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű, mégis nagy tápértékű étrend ajánlott. Elegendő proteint, ásványt, antioxidánst, esszenciális zsírsavakat (Ómega-3 zsírsavat) tartalmazó ételeket jelent ez: többek között teljes kiőrlésű gabonákat (persze ezt se mértéktelenül), zöld leveles és egyéb zöldségeket, jó minőségű proteint (vörös húsok helyett inkább baromfi vagy hal, növényi protein fogyasztása), jó minőségű zsírokat, megfelelő arányban. Kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend is megfelelő lehet.

Bizonyos időszakokban könnyebb fogyni

A Négyoszlopos sorselemzés, a kínai asztrológia, az öt elem tana segíthet megtalálni az életmód változtatáshoz alkalmasabb időszakot is. Saját kínai horoszkópunkat és az adott időszakra vonatkozó horoszkópot is könnyen kiszámíthatjuk. A Tűz és Föld elemek egyensúlya a legdominánsabb: Föld és Tűz időszakokban inkább hízunk, a Fém és Víz elindítja a fogyást, a Fa elem táplálja a Tüzet, de segíthet a megtisztulásban a Vízzel együtt és a Fa feltöri, rombolja a Földet, tehát inkább a fogyás irányába tereli az egyensúlyt, ha számunkra is kedvező. Saját sorsoszlopaink és horoszkópunk megértése is segíthet, hiszen saját elemeink is befolyásolhatják a folyamatot. Természetesen önmagában ez sem vezet eredményre és a felelősséget sem ruházhatjuk át teljesen az adott időszakra. Ne essünk abba a hibába, hogy lerázzuk magunkról a felelősséget azzal, hogy most „rossz időszakunk” van. Meglovagolhatjuk a kedvezőbb hullámokat, a kevésbé kedvező időkben pedig megtanulhatunk jobban odafigyelni magunkra.

(Forrás: Raymond Lo: Kínai asztrológia, Négyoszlopos sorselemzés, Első Magyar Feng Shui Centrum)