Déligyümölcsös maszkok az üde arcbőrért

Régóta tudjuk, hogy a déligyümölcsök jót tesznek az egészségünknek, ha elfogyasztjuk őket napi étkezésünk részeként – legalábbis ilyenkor tél elején, mikor már alig van más gyümölcs. Táplálkozásunk teljesebbé, kiegyensúlyozottabbá válik ezektől a vitaminbombáktól. Ezen kívül valódi csodatevő szerként is szolgálhatnak bennünket a kozmetikai kezelésekben – ráadásul igen kedvező áron.

GyümölcsökMielőtt pénzt költenénk a soron következő csodakrémre, mely megfiatalítást ígér már az első felhordástól, nézzenek be a hűtőbe! Lehet, hogy mindaz, amire szükségünk van, a kezünk ügyében található. Két kozmetikai látogatás között is frissek, üdék lehetünk, mert a déligyümölcsök felfrissítik, felpezsdítik a széltől kiszáradt, kifakult bőrt. Az alábbi maszkok másik előnye, már ha marad belőlük – , hogy meg lehet enni őket! Ajánlott a maszkot férfiak távollétében alkalmazni – nehogy megdézsmálják az értékes alapanyagot –, és persze az élcelődések és a rémület elkerülése érdekében, melyet egy zöld maszkos hölgy válthat ki belőlük. Sokkal jobb, ha csak az eredményt látják! Mielőtt bármilyen gyümölcsös maszkot az arcunkra kenünk, teszteljük az alkarunk finom bőrén, így, ha netán allergiát vált ki, nem az arcunkon látszik először!

Félórás kiwimaszk az üdeségért

KiwiSokan csak C-vitamin-bombaként emlegetik ezt a gyümölcsöt, amely igen sok betegség legyőzésében kitűnően segíti szervezetünket. A kiwi azért is nagyon jótékony hatású, mert gazdag az emésztéshez oly hasznos rostokban, káliumban, magnéziumban és karotinban is.

Mindezeknek köszönhetően a fogyásban is segíthet bennünket. Kiegészítheti például a tenger gyümölcsiből készült salátát vagy a gyümölcssalátát, de fogyaszthatjuk önállóan is, desszertként.

A kicsit érettebben édeskés, kevésbé éretten inkább savanyú gyümölcs húsát használhatjuk félórás arc-, nyak- és dekoltázspakolásként – így jelentősen javítja a bőr tónusát és színét, segít a ráncokkal vívott harcban, és eltávolítja a kisebb bőrirritációkat. A zsírosabb bőrűeknél kitűnő eredményt hozhat, ha egy kiwi lereszelt húsát összekeverik két evőkanál zabpehellyel. Ezt a pakolást 20 perc múlva kell lemosni hideg vízzel. Ha minden héten alkalmazzuk ezeket a pakolásokat és a felvitelük után enyhén bemasszírozzuk a bőrünkbe, akkor a hatás szó szerint az arcunkra lesz írva.

Banánnal a ráncok ellen

BanánNem nevezhető a táplálkozási tanácsadók kedvencének, többnyire csak korlátozott felhasználását javasolják az ételeinkben. Valódi kalória- vagy szénhidrátbomba, főleg a kevésbé érett banán – a túlérett banán azonban már bátrabban fogyasztható. Napi egy banánt, különösen az aktív edzések esetén, bátran megengedhetünk magunknak. A gyorsan felszívódó szénhidrátok mellett a banán elegendő mennyiségű A-vitamint és káliumot tartalmaz, amelyek elősegítik a szív és a véredények munkájának javulását. Ezen kívül a banánban a „boldogsághormon” sajátságos megfelelője is jelen van, mely a megszokott desszertek teljes értékű helyettesítőjévé teszi, így sokkal könnyebb az édes süteménytől vagy csokoládétól búcsút venni.

Bár a banán napi fogyasztását illetően megoszlanak a vélemények, húsának bőrtápláló hatását senki sem vitatja: a különféle tápláló pakolások kiváló alapja lehet. A banánból készült pépet keverjük egy desszertes kanálnyi (kicsit nagyobb a teáskanálnál) joghurttal és ugyanennyi mézzel, és máris tökéletesen felfrissíti a száraz vagy öregedő bőrt.

A problémás zsíros bőr számára is ideális ez a pakolás alapként, de tegyünk hozzá egy teáskanál lime-levet és egy csipet rizslisztet. Ez a maszk 15-20 perc alatt eltávolítja a zsíros fényt, és ezzel egyidejűleg megnöveli a bőr rugalmasságát.

A hölgyek életkorát árulkodóan kiadó apró ráncok az arcon és nyakon könnyen „kivasalhatók” a következő, nagyon hatékony pakolással, melyet hetente kell alkalmazni. A banán húsát összekeverjük tizenöt csepp mandulaolajjal és egy tojás fehérjéjével, a keveréket felvisszük az arcra és a nyakra, majd relaxálunk, szunyókálunk körülbelül húsz percet. A pakolást legjobb először száraz, majd hypoallergén nedvesített törlőkendővel leszedni, nem használva nagyobb mennyiségű vizet vagy egyéb lemosószert. A kitartó hölgyek, akik ezt a pakolást legalább hat-nyolc hétig alkalmazzák, teljesen megérdemelten fogadhatják a nekik címzett bókokat.

Gyulladáscsökkentő maszk avokádóból

AvokádóMa már nem számít titokzatos egzotikus gyümölcsnek, megfizethető, és durva héja alatt a hasznos elemek egész tárházát rejti: a vitaminok teljes arzenálja (többek között tiamin és riboflavin), vas, foszfor és jóval több kálium, mint amellyel a banán dicsekedhet. Ugyanakkor ez a gyümölcs egyharmadában hasznos zsírokból áll, és nem tartalmaz szénhidrátot. Segít megszabadulni a felesleges koleszterintől, javítja a bőr funkcióit és elősegíti a pajzsmirigy működésének normalizálását.

Éppen a magas koncentrációban fellelhető hasznos anyagoknak köszönhető az is, hogy kozmetikai célokra használva is rendkívül hatásos. A gyümölcs húsát kézi aprítóban, turmixgépben pépesítsük egy kevés sűrű tejföllel és néhány csepp jojobaolajjal, keverjük össze, és kész a pakolás. Az ilyen vitaminkoktéllal táplált bőr igazából ragyogóvá és ápolttá válik, ráadásul az avokádó segít megszüntetni a kisebb gyulladásokat, és megszünteti a bőr szárazságát is. Az avokádóból készült pakolások a fejbőrnek és a körmöknek is jót tesznek, bár erre a célra célszerűbb a koncentrált avokádóolaj felhasználása.

Avokádós-répás maszk fáradt bőrre

Ez az arcpakolás ötvözi az avokádó magas természetes E-vitamin tartalmát a répa béta-karotin és antioxidáns hatásával és a tejszín magas kalcium és fehérje tartalmával. Visszaadják a bőrnek korábbi rugalmasságát, tónusát, simaságát. Ajánlott fáradt és érett bőrre!

Összetevők:

  • 1 db avokádó összetörve
  • 1 párolt répa
  • 1 bögre tejszín
  • 1 felvert tojás
  • 3 teáskanál méz

Turmixolja össze az összetevőket és kenje fel az arcára, dekoltázsára. Hagyja hatni 10-15 percig, majd mossa le hideg vízzel. Tonizálásra használjon zöldtea filtereket.

(Forrás: A természet ajándékai egészségünk és szépségünk zálogai, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária, Avokádó maszk)