GMO (2) – hazai körkép

A génmódosított élelmiszerek nemcsak a nagyvilágban, de már Magyarországon is egyre inkább a médiaviták középpontjába kerülnek. A közvélemény egyelőre erősen ellenzi, a gazdák büszkék a GMO-mentes mezőgazdaságra.

Bizalmatlan fogyasztók

Néhány ismertebb hazai lap újságírói is kiállnak a géntechnológia mellett, mások, egyelőre a többség, hevesen tiltakozik. A génmódosított növények mellett érvelők elsősorban gazdasági okokra hivatkoznak. Néhány kutató szerint a genetikailag módosított növények esetében azt kell vizsgálni, milyen gént módosítottak, nem szabad általánosítás alapján elutasítani mindent. A kukorica és a tönkölybúza keresztezése véleményük szerint nem veszélyes, azt azonban elismerik, hogy a GMO burgonya, amely megöli a krumplibogarat, már lehet káros. Egyelőre, megnyugtató bizonyítékok híján, az emberek többsége tart a GMO növényektől, sokan nem bíznak a kutatási eredményekben, és még kevés az élő tapasztalat.

A magyarok büszkék a GMO-mentes mezőgazdaságra

burgonyaA tiltakozókat nem győzi meg az sem, hogy az USA-ban közel 20 éve fogyasztanak GMO növényeket és virágzik, fejlődik a biotechnológia ipara. Az európai piac még a mai napig GMO-mentes, és erre büszke. Magyarországnak – a tiltakozók szerint – az állítólagos gazdasági szempontok ellenére sem „érdeke” génmódosított növényeket termeszteni, mivel piaci pozícióit éppen a GMO-mentességgel tudja erősíteni.

Hiába a több termény, kevesebb kártevő és permetezés ígérete, az európai közvélemény-kutatások is azt igazolják, hogy az európai polgárok többsége GMO-mentes élelmiszereket akar fogyasztani. Európában a fogyasztók 60%-a elővigyázatos, nem venne GMO-s élelmiszert, hazánkban ez az arány 80%. Jelenleg a világ mezőgazdasági területének csupán kb. 2%-án termesztenek GMO-növényeket. Valójában ma a piacokon a GMO-szennyezéstől mentes, egészséges, magas értékű élelmiszerek értéke növekszik. Európában a GMO-s növények termesztése számottevő mértékben el sem indult, és tavaly még ez a csekély vetésterület is 10%-kal csökkent.

A régi fajták megmentése

zöldségAzok, akik hazánkban ökológiai érvek miatt utasítják el a génmódosított élelmiszereket, illetve a bióra szavaznak, egyben a hazai génállományok megtartásáért is harcolnak. Számos kezdeményezés indult a hazai növények génállományának megmentésére, génbankok telepítésére. Sokan vallják, hogy nem csupán gazdasági érdekünk a hazai növények termesztése, értékesítése és megvásárlása itthon, hanem a szervezetünknek is jobb, ha a környezetünkben természetes módon is megélő fajtákra szavazunk. E növények nem véletlenül teremnek ezen az éghajlaton, kiállták az idő próbáját, és ezek a legmegfelelőbbek az itt élők számára.

Szaporításukkal, fenntartásukkal megőrizhetők az őshonos fajok. Az Ökológiai Intézet „A változatosság az életet jelenti” című projekt keretében éppen a régi fajták megmentésére hívja fel a figyelmet. Ennek az egyébként európai uniós projektnek – amelyben 5 nemzet vesz részt, köztük Magyarország is – a célja a hazai fajok megmentése. A projektben résztvevő partnerek együttműködésében szervezett rendezvényeken lehetőség adódik a régi fajtákkal, hagyományos gyümölcsökkel, termékfejlesztéssel, természetvédelemmel kapcsolatos ismeretek bővítésére. Több hazai iskola és közhasznú szervezet is részt vesz a programban és a hozzá kötődő környezeti nevelésben.

(Forrás: Újra akcióban a GMO lobbi , A változatosság az élet)