A gyógynövények és a csillagjegyek – Bika

Nézzük meg, milyen gyógynövény terem a lábunk mellett a földön, hajoljunk le érte, és okosan használjuk fel! Ha a csillagokat is segítségül hívjuk, még jobb eséllyel indulunk. Lehet ebben hinni, lehet hitetlennek lenni, megpróbálni azonban érdemes! „…A titok ott van mindenütt: talán ez… jó kezdet ahhoz, hogy felfedezzék mindazt a gazdagságot, amelyet a mi ősi füvésztudományunk nyújthat a számítógépek korában” (Leon Petulengro)

Az állatövi jegyek egymásutánisága a fejlődés egy-egy állomását jelképezik. Az adott jegy jelentése, tartalma bizonyos értékeket, sajátosságokat képvisel. „Természetes, hogy ilyen ideális típusok a való életben nem akadnak, de mindenkiben felismerhetjük a jellegzetességek kisebb-nagyobb fokú megnyilvánulását” – írja Baktay Ervin.

Állatövi jegyekA Nap a Kos jegyében halad, azonban április 19-én a Bika jegyébe lép (hossza: 30-60 fok). Ekkor már a nappalok hosszúsága másfél óránál is kicsivel hosszabb, mint a tavaszi napéjegyenlőség idején volt, a természet egyre jobban kiteljesedik. A Bikát, mint földjegyet a Vénusz bolygó uralja.

A Vénusz bolygó hatásai

A Vénusz jó hatású, szerencsés planéta passzív, földies, mérsékelten hideg, nedves jellegű, nőies. Jellemformáló hatása, hogy igényt mutat a harmóniára, jó viszony kialakítására másokkal, az érzelmek kimutatására, késztetés a szeretetteljességre, annak kifejezésére, önátadás, együttérzés, mások elfogadása révén. A vonzalom és a romantikus érzelmek, a szeretet kézzelfoghatóan, fizikai formában is megjelenik. A ragaszkodás jelentése az, hogy együtt tervezi az életet, kölcsönös felelősséget érezni egymás iránt.

Általában a kellemes és szép dolgok tartoznak a Vénusz bolygó hatásai közé. A szeretet, elfogadás, szerelem, szépség és harmónia, művészetek és szórakozás, művészi érzék, erotikum. A harmonikus Vénusz-természet vonzó, szeretetre méltó, kedélyes és szórakoztató, vidám, barátságos, gyöngéd, egészségesen érzéki. Diszharmóniában a hiúság, féltékenység, gyanakvás és felületesség, léhaság, hűtlenség és túlzott érzékiség lépnek fel. Gyakori a pazarlás, kicsapongás, valamint az elhanyagolt, tisztátalan, rendetlen külső – írja Dubravszky László.

Egészségügyi vonatkozásban jellemzi a többnyire saját hibából adódó mértéktelenség: evés-ivás, mulatozás, érzékiség, túlzott és megerőltető munka és kötelességtudat mentén kialakuló bajok, a fej hátsó területének és a nyak fájdalma, torokbaj. A Vénusz bolygó a vizeletkiválasztó szervekre, elsősorban a vesére, a vénákra, mirigyekre (főként nőire) hat. Hatással van a vér szénsavfelvevő képességére, valamint a biológiai szexuális funkciókra.

Bika
(Taurus)

Állatövi jegy ideje: április 22-május 21.
Elemek szerint: Föld-jegy – szilárd, fix, nőies és negatív
Uralkodó bolygója a Vénusz, rangvesztett bolygója a Mars, erőben a Hold, esésben az Uránusz.

A Bika-jegy jellemzői:

Bolygók„A Bikát választva Ön a biztonság mellett döntött. Ezentúl sohasem kell idegeskednie a holnap miatt. A Bika szabályos ritmusban él… nem hétalvó típus, szeret mulatni, táncolni. Vidám, életszerető ember, aki kedveli a válogatott társaságot. De azért nem lehet hozzá bármikor betoppanni. Házának küszöbe olyan határ, amelyet tiszteletben tud tartatni másokkal. Barátságait egyébként hosszú távra köti. A Bikának minden vágy természetes… életritmusa követi a Hold ciklusainak váltakozását… minden kétséget kizáróan a Bika jelenti a legjobb munkaerőt… pozitív értelemben vett igavonó” (Jeanne-Elise Alazard: A kedvező pillanat)

A Bika a Föld elemhez tartozó nehézkes, lassú, a realitások embere, szilárdan áll a földön, végtelen nyugalma rendíthetetlen. Nehezen kezd valamibe, de nem hagyja befejezetlenül. Saját tempójában csodákra képes! De jaj annak, aki nyugalmából, béketűrő természetéből kibillenti, aki felbőszíti, akkor kő kövön nem marad!

Előrelátó, gyakorlatias, vezetőként megfontolt, következetes és megértő, erős diplomáciai érzékkel bír. Kerüli, mert nem szereti a változásokat, a kitaposott utak embere, ott halad a legszívesebben. Jellemzően bőkezű, a másokkal való önzetlen törődés életeleme. Nagyvonalú, ha valakin segíteni kell, akkor mindenét beáldozza. Pénzzel, anyagiakkal mér mindent, de nem fukar. Igazságszerető, határozott, ugyanakkor önző és kritikus is lehet. Meggondolt, kimért, kitartó, állhatatos és határozott a tevékenységeiben. Tanulékony, főként a művészetek (zene, irodalom, festészet stb.), a természettudományok tartoznak érdeklődési körébe, foglalkozást is e tárgykörből merítenek. Gyakran féltékeny, gyanakvó, bizalmatlan, ilyenkor hajlamos sötét színekben látni a dolgokat. Partnerét saját tulajdonának tekinti, ugyanakkor hűséges, odaadó, szenvedélyes és érzéki. Családközpontú és sokat tesz annak összetartása érdekében. Művészi érzéke és jó ízlése van. Az otthonteremtésben, környezetében is az igényesség, kényelem és rend szeretete a jellemző, amelynek érdekében sokat tesz. A testi és kulináris örömök időnként túlzásokra hajlamosítják, szeret sokat és jókat enni, keveset mozogni. Betegségei, problémái is elsősorban ebből következnek. A Bika számára a természetben töltött idő jelenti a feltöltődést, új erőre kap.

Harmonikus állásban: Gyakorlatias, megfontolt, határozott, kitartó, állóképes, önérzetes, szerény, anyagi haszon keresése, nagyvonalúság és segítőkészség, a testi örömök fokozott megélése, önzetlenség. Művészi fogékonyság és természettudományos ambíciók, képességek. Nem színészkedik, diszkrét, aktívan eredményes. Partnerkapcsolatban hűséges, odaadó és érzéki. Családszerető, összetartó. Önzetlen barát, aki egy életre köti és féltve őrzi a barátságot.

Diszharmonikus állásban: Kritikus mások cselekedeteinek megítélésében. Sokat szenved érzései és viselkedése miatt. Féltékeny és gyanakvó, uralomvágy jellemzi, ilyenkor hűtlen is lehet, a biztonság elvesztése következtében. Önző és makacs, önfejű és kötekedő, érzelmei vezérlik tetteit. Túlzásokra hajlamos a gasztronómiai élvezetekben és más testi örömökben egyaránt. Kényelmes és megfelelő motiváció nélkül lustaságra hajlamos. Biztonsága és tulajdona veszélyeztetése kiválhatja a Bika végtelen haragját.
Kedvenc színe: kék
Szerencseszáma: 6
Szerencsenapj péntek
Féme: réz
Égtája: északkelet
Drágakövei: achát, karneol, zafír, fehér kövek

A Bika-jegy jellemző betegségei, betegségre való hajlamai:

  • a fej hátsó részének ütőerei és visszereinek bántalmai,
  • a nyak és nyakcsigolya fájdalma,
  • nyakszirtreuma,
  • nyakmerevség,
  • a torok gyulladásos folyamatai,
  • garat- és gégebántalmak (gégehurut, gégefőgyulladás),
  • hangszalagok gyulladása, bénulása,
  • rekedtség,
  • nyelőcsőszűkület,
  • a mandula gyulladásai,
  • pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy problémái,
  • a fül gyulladásai (érzékeny a hangos szavakra),
  • orr és orrnyálkahártya,
  • vérnyomásproblémák (szélütés hajlama),
  • csípőbántalmak,
  • hasi felfúvódások, fájdalmak és görcsök, bélgörcsök,
  • ízületi gyulladások,
  • köszvény,
  • nyelési zavarok,
  • szájüregi gyulladások,
  • nemi szervek betegségei,
  • ideges lehangoltság.

A Vénusz uralma alá tartozó gyógynövényeket Nicholas Culpeper (angol botanikus, növénygyűjtő, orvos, csillagfejtő asztrológus) Angol Physician c. könyvében összegezte: „Ügyeljetek rá, hogy a beteg testrészt a hozzá tartozó gyógynövényekkel erősítsétek!” Ezeket, a gyógynövényeket a BIKA jegyben születettek esetében a legmegfelelőbb módon,a szabályok betartásával használhatjuk fel.

KankalinA Bika gyógynövényei (Vénusz uralma alatt):

  • zöld menta (fodormenta, borsmenta)
  • citromfű (Melissa off. L.)
  • kakukkfű (fűszer és gyógynövényként is)
  • kerekrepkény (Glechoma hederacea L.)
  • galaj (ragadós: Galium aparine L.)
  • fehér árvacsalán (Lamium album L.)
  • martilapu (Tussilago farfara L.)
  • fekete nadálytő (levél és gyökérzet)
  • kankalin (Primula veris L.)
  • macskagyökér (Valeriana off. )
  • rozmaring (Rosmarinus off. L.)
  • nehézszagú golyaorr (Geranium Robertianum L.)

Zöld mentafélék (kerti menta, borsmenta, fodormenta stb.)
Tompítják az emésztőrendszeri görcsöket, szélhajtó hatásúak, a problémás emésztés ellenszereként segíthetnek, mert fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek. A jobb és gyorsabb hatás elősegítésére társítsuk kakukkfűvel, ánizzsal és édesköménnyel.

Frissen szedett leveleket leforrázva és a homlokra téve csökkenthetjük a fejfájás tüneteit. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítják a légutakat, fertőtlenítik, csökkentik a torok-, mandula- és a fájdalmas szájüregi gyulladásokat. Inhalálásra vagy ülőfürdők alkotórészeként, de krémbe keverve az izom- és ízületi, valamint a reumatikus fájdalmakat, náthás, felfázásos tüneteket is csökkenteni képesek más gyógynövények társításával (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen).

Citromfű
Antivirális, görcsoldó, szélgörcsoldó, nyugtató, lázcsillapító. Fájdalmat is csökkenthetünk az izom és izomreuma, nyakszirtmerevség esetén, az izomlazító krémek alkotórészeként vagy borogatásként használva. A bélrendszerben harmonizálja a hurutos, gyulladásos folyamatokat. Feszültségcsökkentő, étvágyjavító és emésztést serkentő, ha éhgyomorra, mentával keverve melegen fogyasztjuk el. (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen)

Kakukkfű (fűszer- és gyógynövényként, kakukkfüves méz formájában is)
Erős fertőtlenítő hatású, jellegzetesen átható illata már a belélegzéssel is tisztítja és fertőtleníti a gyulladásban lévő légutakat, azok nyálkahártyáit. A nátha, torokfájás, mandulagyulladás, középfülgyulladás, valamint a hurutos köhögésnél antibakteriálisan, antibiotikusan hat, elsőrendű köptető. Aktivizálja és erősíti az immunrendszert. A középkorban kakukkfüves ecettel enyhítették a fejfájást, a teájával pedig a felfúvódást, gyomor és emésztési bántalmakat orvosoltak vele (elsősorban a túlzott étkezésből adódó problémákra). Fűszerként – intenzív íze miatt mértékkel – használva megelőzhetjük a hasi felfúvódásokat, görcsöket, emésztési problémákat. Fertőtlenítő hatását kihasználva toroköblítő, gargarizáló, inhaláló (arcüreggyulladás, fülgyulladás), de szájpenész esetén ecsetelő szerként is alkalmazhatjuk. Fürdővízbe keverve csökkenti a felfázás, a gyulladásos problémák kellemetlenségeit. Izomfájdalmakat is csökkenthetünk a kakukkfűvel, ez esetben borogatásként elkészítve. (Köhögéscsillapítás esetére lásd. a Gyógynövénykeresőben)

Kerekrepkény
Erős hatásai miatt keverékekben használhatjuk a legideálisabban. Más gyógynövényekkel kombinálva segít a köszvényes és reumatikus gyulladás és fájdalom csökkentésében.

Elkészítés: A kerekrepkényt azonos arányban keverjük össze fűzfakéreggel, kakukkfűvel, mezei zsurlóval, aranyvesszővel. A keverékből 3 csapott evőkanálnyi mennyiséget 5-7 percig főzzünk 1 liter vízben, majd 15 perc áztatást követve leszűrjük. A teát 3-4 adagra osztva, a nap folyamán étkezések előtt kell elfogyasztani.

Gyógyító hatással van a szájüregben előforduló gyulladásokra (aftózisokra, ínygyulladásra), enyhíti a torok- és mandulagyulladás tüneteit és csökkenti a gyulladást. Torokfájás, torokgyulladás esetén a kerekrepkényt azonos arányban kombináljuk orvosi zsályával, kakukkfűvel. A keverékből 2 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig főzünk 0,5 liter vízben, majd leszűrjük és naponta legalább 5-6 alkalommal végezzünk szájöblítést, gargarizálást.

Kankalin
Az allergia és asztma, légcső és hörgők tisztítására, köhögés csillapítására más gyógynövények társításával, ha szükséges, főként gyökerét, de a virágból készített, enyhébb drogot is felhasználhatjuk. (lásd. a Gyógynövénykeresőben részletesen)

Rozmaring
Kiváló bedörzsölő a reumatikus, ízületi neuralgikus fájdalmaknál, lazítja a bekeményedett és fájdalmas izmokat (pl. nyak). Fürdőesszenciák formájában fájdalmat csökkent, élénkít. Belélegzett illata képes áthangolni a feszült, stresszes helyzetben élő ember idegrendszerét. Akkor is segít, ha az orr és a légutak meghűlés, influenza, vagy allergia által kiváltott váladékait kell fellazítani és a szabad légzést megkönnyíteni.

Ragadós galaj (Galium aparine L.)
Virágzó hajtásaiból készült teája nyugtatja az idegeket és egyben felhasználható arra is, hogy a vérnyomást csökkentse. Enyhe altató hatású.

Fehér árvacsalán (Lamium album L.)
A népi gyógyászatban ősidők óta ismert, felhasznált és közkedvelt gyógynövény. Ideálisan hatásos légcsőhurut és a felső légutak gyulladásos betegségeinél – főként a száraz, nehezen felszakadó hurutok, ingerköhögés – kezelésében használható eredményesen. Hatásait fokozhatjuk hasonló hatóanyagot tartalmazó gyógynövényekkel a köhögés, nátha, hörghurut (bronchitis), influenza vagy torokgyulladás gyógykezelése esetén. Az árvacsalán vizelethajtó tulajdonsága miatt a magas vérnyomás kiegészítő kezelésére is alkalmas, de belsőleg zsírtalanító hatása miatt elősegíti a súlycsökkentést is.

A tea elkészítése: egy csapott evőkanál szárított virágra ráöntünk 2 dl forrásban levő vizet, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, aztán leszűrjük. A teát naponta két-három alkalommal a leírt adagban, lehetőség szerint 20 perccel étkezés előtt fogyasztjuk.

Martilapu (Tussilago farfara L.)
Számos elnevezése arra utal, hogy közismert gyógynövényről van szó, bizonyos helyeken köhögésűzőként, van ahol köhögőfűnek is szokás nevezni. A népgyógyászat a tüdő- és légúti megbetegedések, valamint köhögés, rekedtség, asztma elleni teakeverékek gyógyítására használja. Meghűléses betegségeknél, rövid ideig alkalmazva hatásos és mellékhatások nélkül alkalmazható gyógynövény.

Külső használatra ajánlható: frissen szedett levele lüktető, gyulladt testterületekre borogatásként gyógyító hatású. Teája gargarizálásra alkalmas, nyálka és cserzőanyag tartalma miatt. Keverékben: köhögés (hurutos) csillapítására – majoránna, ökörfarkkóró-virág, kakukkfű, édeskömény társításával. (Bővebben a Gyógynövénykeresőben.)

Macskagyökér (Valeriana off. L.)
Nyugtató, görcsoldó, altató, vérnyomást csökkent, neurózisban segíthet. Tompítja a központi idegrendszert a motorikus nyugtalanságnál, szív- és vérkeringés zavarainál megteremti a természetes egyensúlyt, csillapítja a szapora szívverést. (Bővebben a Gyógynövénykeresőben, de a Kos-jegyben leírtak is irányadók.)

A Bika jegyben születettek számára hasznos és ajánlható a fejes káposzta, káposztalé fogyasztása (Hold-hatás érvényesülése). Vitamin és ásványi anyag tartalma egyedi: kalcium, kálium, foszfor, magnézium, nátrium, jód, vas, A- B-, C- és U-vitaminok forrása. Levének rendszeres fogyasztásával a pajzsmirigy rendellenességek, hajhullás, ínysorvadás problémái megelőzhetők.

Végül, de nem utolsósorban a Bika-jegy sose felejtse el a napi tornáját sem, amellyel főként a nyak, váll, fej, lábak és a gerinc kimozgatását, a vérkeringés fokozását, a felfrissülést, a belső nyugalmat, türelmet és kiegyensúlyozottságot őrzi meg.

„..kényelmes üldögélők, ne feledjétek soha, hogy az élet mozgás és lendület! Ne orvossággal akarjátok pótolni azt, amit a természet ellen elkövetett bűneitekkel önmagatoknak okoztatok!” (Weninger Antal)

Németh Imréné Éva
Fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás

Felhasznált irodalom:
Dr. Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve (2003., Reprint kiadás)

Leon Petulengro: Csillagzatok csodafüvek (Édesvíz Kiadó 1991.)
Dr. Dubravszky László – Dr. Eörssy János: A tradicionális asztrológia tankönyve (Orient Express Kiadó 1992.)
Aranyi Lászlóné: Holdkereső (BioTer Bt. 2000.)
Prof. Dr. Török Szilveszter: Csillagjegyek kapcsolata a tápanyagokkal (BioTer Bt. 2000.)
Bagóné Obrusánszki Mónika: Herbálasztrológia (Kávé Kiadó, 2000)
Csaba György: Csillagjóslás (Minerva 1986)
Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése (Bioenergetic Kiadó 2000.)
Kristina Waardahl: Klasszikus kérdő asztrológia a gyakorlatban (Kristina Waardahl Kiadó)
Dr. Nagy Géza: A fitoterápia anyag középútja a csillagjegyek tükrében (Tankönyv, 2000.)
Nicholas Culpeper: Angol Physician (1652)
Németh Imréné Éva: Gyógynövények nagykönyve (Puedlo Kiadó 2008.)