EFT – az alaprecept

Az Akupunktúra tűk nélkül című cikkünkben említettük Gery Craiget, aki könnyen használható receptet kínál ahhoz, hogy az EFT alkalmazva kiterjeszthessük érzelmi szabadságunk határait. Ha már biztonságosan elsajátítottuk az alapreceptet, akkor az egyes lépéseket követve egy kezelés kb. 1 percig tart.

Az alaplépések a következők:

1. Válassza ki a problémát, amelyen dolgozni szeretne.

2. Határozza meg szorongása vagy rossz érzése mértékét, mondjuk egy 10-es skálán.

20100426-EFTkarateel3. Végezze el az alapbeállítást az alábbiak szerint: a karate kézélt kopogtatva nevezze meg a kiválasztott problémát, és folytassa a mondatot önmaga elfogadásával. Például: „Bár iszonyú tériszonyom van, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magam.”

4. Kopogtasson sorban a fő meridiánok kezdő és/vagy végpontjain. Ezzel kiegyensúlyozza az energiarendszert. Miközben sorban kopog az egyes pontokon, ismételje a problémáját, pl. „tériszony”.

5. Határozza meg ismét a szorongása vagy stresszérzése mértékét a 10-es skálán. Gondoljon bele a problémába és állapítsa meg, milyen mértékű rossz érzése van azzal kapcsolatban most.

Ha még mindig van önben valamennyi rossz érzés, ismételje meg a fenti lépéseket. Módosítsa az önelfogadó mondatot mindig az aktuális érzésének megfelelően, például mondja azt „Bár még mindig maradt bennem tériszony, mégis mélyen, és teljes egészében elfogadom magam.”

Addig folytassa a 3.-5. lépést, amíg minden rossz érzése elmúlik.

Az összehangoló skála

20100426-EFTgamutA 9-es skála művelet, mely a jobb és bal agyfélteke összehangolására szolgál, minden kopogási kör végén alkalmazható. A skálapontot kopogtatva (az ábrán „G”-vel jelölve) végezze el az alábbi 9 lépést:

  • csukja be a szemét
  • nyissa ki a szemét
  • mozdulatlan fejjel nézzen erősen jobbra lefelé
  • mozdulatlan fejjel nézzen erősen balra lefelé
  • mozdulatlan fejjel forgassa a szemét az óramutató járásával ellenkező irányba
  • mozdulatlan fejjel forgassa a szemét az óramutató járásával megegyező irányba
  • dúdoljon el egy-két ütemet egy dalból
  • számoljon el félhangosan 1-től 5-ig
  • dúdoljon ismét néhány ütemet

Ezután térjen vissza az 5. lépésre.

Az itt leírtak természetesen csak vázlatosan mutatják be az EFT technikáját. Akit komolyabban érdekel ez a gyógyító eljárás, bőven talál róla anyagot az interneten vagy tanfolyamokon.

(Forrás: EFT The Basic Recipe, angolból fordította: H. O.; EFT-kézikönyv)