Új kultúra születőben: a változás dicsérete

Változást akar látni a világban? Kezdje önmagával! – mondja Gandhi. Vajon hogyan valósítható meg ez személyes szinten, miközben politikai, pénzügyi vagy morális kríziseket, természeti katasztrófákat élünk át szinte napról napra? A kulturális kreatívok irányzata szerint éppen ebben az ellentmondásban rejlik a kulcs a változáshoz.

Amikor az emberek megtanulják, hogyan láthatják másképp a dolgokat, és hogyan segíthetnek egymásnak új életet kezdeni, nagy változások válnak lehetségessé. Ehhez pedig – első lépésként – nem kell nagyban gondolkodnunk, elég a saját házunk táján szétnézni.

„A változás te magad légy”

20100519-kult-kreativ-valtozasA minket körülvevő struktúrákat, legyen szó bankrendszerről, kormányzati szervekről, gazdaságról stb., mi, emberek hoztuk létre, alkottunk meg épp ilyennek, következésképp a mi kezünkben van annak a kulcsa is, hogy mindazt, ami ezekből működésképtelen, lépésről-lépésre megváltoztassuk, jobbá tegyük. A felelősséget nem háríthatjuk másra (a kormányra, az ellenzékre, más népcsoportokra, a terroristákra, a szegényekre, a gazdagokra stb.), nekünk személyesen is fel kell vállalnunk a változtatásokat. Ez a kulturális kreatívok irányzatának alapja, bár egyáltalán nem egy újabb politikai, gazdasági vagy zöld csoportosulásról van szó.

Kik azok a kulturális kreatívok?

Paul H.Ray szociológus és Sherry Ruth Anderson pszichológus az Egyesült Államok lakosságának politikai megoszlását vizsgálva az 1990-es években megdöbbenve észlelte, hogy létezik egy mintegy 50 milliós tömeg, amely egész másképpen gondolkodik, mint a két politikai irányzat követői, sőt, azoknak az elképzeléseknek sem felelnek meg, amelyeket a hatalom vagy a média sulykol belénk. Ma – 2008-as adatok alapján – a nyugati társadalmakban már több mint 150 milliós tömeget jelöl az élet legkülönbözőbb területein újításokat hozó „kulturális kreatívok” megnevezés, mely arra utal: akik a „szó szoros értelmében új kultúrát kreálnak, teremtenek”.
A többrétű – morális, gazdasági, ökológiai, spirituális – válságból kifelé vezető útra a világszemléletünk, értékrendeink megváltoztatásával léphetünk rá, vallják a kulturális kreatívok. Mindez magával hozza majd az élet alapvető prioritásainak megváltozását, az életmód, az időtöltési és pénzköltési szokások, a munka, a vallás, a kapcsolatok mintáinak átalakulását is.

Az egyéni kezdeményezések lassan összeérnek
 
A szkeptikusok természetesen legyintenek erre a naivul idealista gondolatmenetre, mondván, „egy fecske nem csinál nyarat”. Valóban sokan vannak, akik maguk is úgy gondolják, „én egyedül kevés vagyok bármihez is”, vagy: „egy szavazaton nem fogmúlni”.
A kulturális kreatívok felfedezésének azonban épp ez a lényege: ezúttal valóban nagyobb tömegekről van szó, nem néhány elszeparált, az élettől, a közösségtől elidegenedett különcről. A kulturális kreatívok hatalmas csoportja a változásokat a saját életükben lépésről-lépésre megvalósító valódi emberekről áll, akik rendelkeznek bizonyos közös értékekkel, bár sok esetben még maguk semtudnak róla. A kulturális kreatív irányzat „nem vérző szívű emberek, megszállott jótevők és saját magukat előtérbe tolók össze nem tartó tömege, hanem valaha egymástól független mozgalmak lassú egybeolvadása a kulturális változások új áramlatává” – fogalmazza meg akönyv egyik szerzője.
Valójában bárki, aki a saját életében is próbál a gyakorlatba átültetni olyan pozitív, előremutató értékeket, mint például a tolerancia, környezettudatosság, szeretetteljes, elfogadó viszony a szűkebb-tágabb környezethez, adakozás, egészséges életmód stb., bátran kulturális kreatívnak vallhatja magát.

A kulturális kreatív mozgalom – élő híd a régi és egy új életforma között

20100519-kult-kreativ1A történelmi folyamatokat, az emberi tudatosság fejlődését nem lehet megállítani, még akkor sem, ha a hatalom és az azt kiszolgáló szellemi elit nem vesz tudomást ezekről a tényekről és elhallgatja azokat. A kulturális kreatívok megjelenésével lassacskán vége szakad annak a helyzetnek, hogy a hatalom felülről húzza rá a társadalomra azt a formát, ami az ember mindenkori tudatosságának és a hatalmon lévőknek a leginkább megfelelt. Ma már nem fedhetjük el többé az igényt sem a külső, sem a belső változásra.

„Az ezoterikus sztereotípia az, hogy csak a belső változás a lényeges, a világ pedig majd elboldogul úgy, ahogy tud. A politikai vagy ökológiai aktivisták sztereotípiái szerint viszont el kell hanyagolnunk a belső változásokat ahhoz, hogy megmentsük a világot. Egyik sem működik!… A Kulturális Kreatívok ott tartanak, hogy készek maguk mögött hagyni ezt a kettősséget, és integrálják az én evolúcióját és az egészen való munkálkodást.”

A Pilis-Print Kiadó gondozásában megjelent magyar kiadás több mint 13 év kutatási eredményeire támaszkodva – elsőként tudományos megalapozottsággal, hétköznapi példákkal és lebilincselő személyes vallomásokkal – mutatja be a lehetséges változások irányát, forgatókönyvét és szereplőit.
További információ: Kuturális Kreatívok, Pilis Print
Kolontár Elvira