Otthonunk – elektroszmog nélkül (2.)

A cikksorozat első részében általában tekintettük át az elektroszmog témakörét. A továbbiakban megismerkedhetnek az otthonainkban előforduló, elektroszmogot okozó alacsonyfrekvenciás elektromos erőterekkel, azok hatásaival, felismerésükkel és a védelem lehetőségeivel.

Cikkem célja, hogy általános tájékoztatást nyújtsak (a teljesség igénye nélkül) az elektroszmog forrásainak okairól, a szervezetünkre gyakorolt hatásukról, valamint segítséget nyújtsak a források felismeréséhez és bemutassak néhány gyakorlati példát a védekezés lehetőségeiről.

Alacsonyfrekvenciás elektromos erőterek

Minden, feszültség alatt lévő elektromos vezető elektromos erőteret hoz létre maga körül. Lakásainkban leginkább a 230 voltos elektromos hálózat vezetékei és a hozzá kapcsolt eszközök okozta 50 Hz-es alacsonyfrekvenciás váltakozó elektromos terekkel van dolgunk. Elektromos erőtér hatására a szabad töltések mozgásba jönnek, így az emberi testben elektromos áram indukálódik. Az elektromos erőterek nagyságuktól és frekvenciájától függően zavarják szervezetünk bioelektromos rendszerét.

Felderítése speciális műszer (Elektroszmog Analizátor) segítségével, illetve szervezetünkre gyakorolt információs hatásának kimutatása radiesztéziás módszerrel lehetséges. Az elektromos térerősséget volt/méterben határozzák meg, mérése földpotenciálhoz viszonyítva történik. Elektromos terek természetes körülmények között is létrejönnek. Kevesen tudják, hogy a szabadban átlagosan 130V/m sztatikus térerősség mérhető a nap jelentős részében, viharos időben azonban akár több ezer volt/méter is kialakulhat! Ezen természetes erőterek gyors változásaira (időjárási frontok idején) – akárcsak az elektromos hálózatból származó változó elektromos terekre – az emberek nagy többsége igen érzékenyen reagál.

A külső források – mint amilyenek például a távvezetékek, az utcai elektromos hálózatok, a vasúti és a villamos vontatás felső vezetékei stb. – okozta elektromos tereket az épületek falai aránylag hatékonyan árnyékolják. (Ez kevésbé igaz a faszerkezetes épületekre.) Otthonunkban éppen ezért elsősorban a belső források felderítésére kell koncentrálni.

Mi okozza ezeket az erőtereket, és mit tehetünk ellenük?

Első előidéző okként a falakban futó, feszültség alatt lévő elektromos vezetékek kerülnek szóba. Ügyeljünk rá, hogy a fekhelyünk mellett ne legyenek elektromos vezetékek!

Az elektromos hálózat helytelen kivitelezéséből, illetve esetlegeses meghibásodásaiból eredően erős elektroszmog alakulhat ki. A falakban futó elektromos kábelek térereje jelentősen megnő, ha nincs kiépítve védőföldelés vagy meghibásodott a földelő rendszer. Ez létrejöhet akár egy elöregedett, eloxidálódott kötésnek köszönhetően is.

Védővezető hiányával vagy meghibásodásával sok „régi” lakásban találkozhatunk. Ebben az esetben az egyedüli helyes megoldás a földelő rendszer kiépítése, illetve javítása. Az elektroszmognál sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleges áramütés veszélye!