Füstölgő fogak (1.)

A fogászatban több mint száz éven keresztül általános volt az amalgámtömések használata. Mára már egyre többször lehet hallani, hogy a higany tartalmú amalgám milyen veszélyes is a szervezetünkre. A „füstölgő” fogakat bemutató megdöbbentő videofelvétel, melyet az IAOMT (International Academy of Oral Medicine and Toxicology) készített és cikkünk végén Ön is megtalálja, meggyőző erejű a szakmai és laikus közönség számára egyaránt.

Ha az amalgámtömlések nagyon is valós veszélyét kell bemutatni, ez a videó (mely a cikk alján megtalálható) többet ér ezer szónál. Hatásosan demonstrálja, hogy ha ilyen tömés van a fogunkban, minden alkalommal, amikor eszünk, rágunk, fogorvosnál járunk vagy forró kávét iszunk, higanygőz kerül közvetlenül a szánkba és a szervezetünkbe.

A mérgező gáz színtelen, szagtalan és íztelen, így észre sem vesszük, hogy jelen van. Csak ibolyántúli fényben mutatkozik meg a mérgező higany árnyéka.

Egyetlen amalgámtölés akár 15 mikrogram higanyt is kigőzölöghet naponta. Az átlagos embernek 8 amalgámtömése van, ami napi 120 mikrogram higany elnyelését eredményezi. Összehasonlításképpen, a higannyal fertőzött tengeri herkentyűk fogyasztásával kb. napi 2,3 mikrogram higany jut a szervezetünkbe – és ennyi már elég ahhoz, hogy a tudósok világméretű figyelemfelkeltésbe kezdjenek.

Primitív és mérgező fogászati eszköz

Charlie Brown, a Higanymentes Fogászat Világszövetségének elnöke szerint: „Az amalgám primitív, szennyező, 19. századi termék, amelyet akkor kezdtek használni, amikor a sebészek még lábakat fürészeltek. Az orvostudomány azóta előrelépett.”

Sajnos a fogorvosok nézőpontja ezzel kapcsolatban nem.

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) továbbra is megadja a jóváhagyási engedélyt az amalgámtömés számára, mondván:

„A fogorvosok által több mint egy évszázada használt fogáaszti amalgám a használatban lévő erősítőszerek között a leggondosabban megkutatott és tesztelt. Tartós, használata könnyú, nagy kopásállóságú és más anyagokkal összehasonlítva relatív olcsó. Mindezek alapján továbbra is a fogorvosok és pácienseik megbecsült kezelési lehetősége marad.”

Az ADA is azok közé a higany mellett érvelő szervezetek közé tartozik, akik a higanyra vonatkozó világméretű környezetvédelmi egyezmény alóli mentességet kérnek, hogy továbbra is korlátlanul használhassák az amalgámot.

Hasonlóan vélekedik az FDA is, mely immár 34 éve állja útját annak, hogy betiltsák ezt a veszélyes fogászati anyagot. Sőt, nemrég kimondták, hogy nem szükséges figyelmeztetni a betegeket, még a kismamákat és a kisgyerekes szülőket sem, hogy az amalgámtömésben lévő higany reproduktív méreg és idegméreg.

Az FDA azt is engedélyezi, hogy az amalgámipar anélkül forgalmazza az amalgámot, hogy közölné a fogyasztókkal, hogy az főleg higanyból áll. Sőt, még a weboldaláról is kihúzta azt a figyelmeztetést, hogy a fogászati higany gyermekek és magzatok idegi károsodását eredményezheti.

(Folytatjuk)

(Forrás: Why 80% of U.S. Dentists are 150 Years BEHIND the Times… , angolból fordította: Harrach Orsolya)