Bánjunk csínján a botox-szal!

Elképzelhető, hogy most, év végén néhány hölgy még gyorsan bejelentkezik egy gyors arcfeltöltésre, hogy a szilvesztert szépen kisimult bőrrel ünnepelhesse. Nem szeretnénk ünneprontók lenni, de a Calgary Egyetem kutatóinak kutatási eredményei szerint a botox hosszú távú használata – főleg túl fiatal korban – egészségi károkat is okozhat.

Hosszú távon nem ajánlott

„Meglepődtünk, milyen mértékű izomvesztés és atrófia alakult ki a végtagban – amelybe nem is fecskendeztünk Botulinum toxint” – mondja Rafael Fortuna, a tanulmány vezető szerzője. „Azt gondolom, akkor járunk el fair módon, ha felvetjük a kérdést, helyes-e a botox hosszú távú terápiás alkalmazása, különösen gyerekek és serdülők esetében.”

A kutatók megközelítőleg olyan dózisokat használtak a kutatás során, mint amilyennel az idegrendszeri sérülést elszenvedett beteget kezelik. Az ilyen betegek, akik nem tudják kontrollálni valamely izmuk összehúzódását, kóros tartást vesznek fel, és izmaik akaratlan, görcsös mozgásokat végeznek. Egy korábbi kutatás arra utalt, hogy a Botulinum A toxin könnyedén keresztülhatol az izommembránon, aminek izomgyengeség a következménye a környező, nem-befecskendezett szövetekben. Ez az újabb kutatás azt mutatja, hogy idővel a Botulinum A toxin alkalmazása izomgyengeséget, atrófiát (sorvadást), szövetvesztést okoz a nem-injektált izmokban is – távol az injekció helyétől.

Tisztázni kell a lehetséges mellékhatásokat

„Lehetséges, hogy a botox használatának előnyei az orvosi terápiában túlszárnyalják az esetleges hosszú távú következmények hátrányait, de tisztázni kell fontos kérdéseket, amiket ez a tanulmány felvet, hogy a páciens a későbbiekben is a lehető legjobb eredményre számíthasson.”

A Botulinum A toxint kozmetikai kezelés céljára is használják: a gyógyszer megbénítja az arc kis izmait, hogy a ráncok kevésbé legyenek feltűnőek. A tudós megjegyzi, hogy ők ugyan nagyobb dózisokat alkalmaztak a vizsgálat során, de a gyógyszer bármilyen alkalmazására igazak a megállapításaik.

Hogyan hat a Botox?

A botox olyan terápiás izomlazító szer, melyet a Clostridium botulinum nevű baktériumból nyernek ki. A körülbelül 15 percig tartó kezelés során egy nagyon vékony tűvel meghatározott pontokon, a ráncokért felelős izmokba juttatják a hatóanyagot, melynek következtében a beadás helyén az injekció megakadályozza, vagy csökkenti a mimikai izmok összehúzódását, így felette a ráncok kisimulnak. A beavatkozás az izmokat csak kis mértékben relaxálja, ezért csupán csak simább lesz a bőrfelület, de az arc természetes mimikája megmarad. A kezelés minimális tűszúrási fájdalommal jár, ezért érzéstelenítésre nincs szükség. Az injekció hatása általában 3 napon belül várható (végleges eredmény 1-2 hét után) és általában 3-6 hónapig tart, de a további kezelések esetében akár 4-8 hónapig is tarthat. A kezelés kombinálható más ráncfeltöltő eljárásokkal is. A kozmetológusok szerint is előfordulhatnak mellékhatásai: allergiás reakció, ideiglenes apróbb bevérzés, mely tünetek általában megszűnnek 2-3 napon belül. Tény, hogy a kezelés viszonylag népszerű, mivel olcsóbb és egyszerűbb, mint a ráncfelvarrás, kisebbek a kockázatok is.

(Forrás: A botox izomvesztést, sorvadást okoz, az injekció helyétől távol is, Botox)