Növényvédőszerből keménydrog?

Hazánkban is betiltják a kati vagy macska, miau-miau névre hallgató drogot, melynek hatóanyaga a mefedron. A nyár „sláger” drogja korábban legálisan volt kapható növényvédő szerként, de szerencsére a kormány drogügyi tanácsadó testülete úgy döntött, Magyarországon is betiltja az igen veszélyes szert.

Növényvédő szerként legális volt

Bár a döntés hazánkban még csak törvényjavaslat, a szer forgalmazása már egyre több országban, többek közt Nagy-Britanniában is tiltott. Számos haláleset történt, melyeket összefüggésbe hoztak a droggal, bár eddig nem közvetlen túladagolás volt a halál oka. A szer olcsón és legálisan beszerezhető volt sok országban növényvédő szerként és több internetes portálon is, de a hatóságok és az orvosok felfigyeltek a jelenségre. Épeszű ember azt gondolná, ugyan kinek jutna eszébe növényvédő szert fogyasztani, amikor évtizedek óta azon dolgoznak az ökológusok és bioélelmiszer termelők, hogy kitiltsák még a mezőgazdaságból is. Úgy tűnik, néhány fiatal minden képzeletet felülmúlóan drasztikus megoldáshoz nyúlt némi kábulatért. Minden képzeletet felülmúlóan felelőtlen és káros megoldáshoz. Bár növényvédő szerként forgalmazható volt, emberi fogyasztásra akkor se engedélyezték. A szer hatása az amfetaminhoz, ecstasyhoz hasonló – és legalább olyan veszélyes is. A szer hatóanyaga a mefedron, vagy más néven a 4-metilmetkatinon (4-MMC) vagy 4-metilefedron ugyanis egy szintetikus kábítószer-stimuláns és entaktogén vegyület, ami az amfetaminok és katinonok osztályába sorolható. Korábban legális kedélyjavítóként jegyezték, néha metilonnal keverve árulták. Ez egy szintetikus katinon alapú vegyület, amit a kat nevű kelet-afrikai növényből nyernek. A mefedront kapszula, tabletta vagy fehér por formájában állítják elő. Lenyelés, túlnyomásos formájú inhalálás vagy intravénás injekció útján juttatják a szervezetbe. 2009-ben a negyedik legnépszerűbb utcai kábítószerként tartották számon Angliában, közvetlenül a marihuána, a kokain és az ecstasy mögött. Nemzetközi szlengnevei közé tartozik a mef, bordó és MKAT. Magyarországon a kat nevű növény és a katinon nevű vegyület után a „Kati” szlengnéven ismerik a kábítószerfogyasztók, de ismert még miau-miau, holdfény néven is.

Rendkívül veszélyes lehet

Néhány korábban ismert droghoz hasonló hatásokat idéz elő: emelkedett hangulatot, jókedvet, eufóriát, csökkenti az agresszivitást, barátságosabbá tesz, enyhén fokozza a szexualitásra való hajlandóságot, és rövid időre fokozott szellemi éberséget okoz, ami csábító lehet. A hatás 15-45 percig tart ki intravénásan, szájon át bevéve a szert 2-3 óráig. A szer lehetséges utóhatásai: hallucináció, érzékcsalódás, szédülés, hányás, rosszullét, keringési problémák, rendszertelen szívdobogás, hideg vagy kékes ujjak, bőrkiütések, szorongás, paranoia, fogcsikorgatás, rohamok, csökkent koncentráció és memória, depresszió, kitágult pupillák, erős verejtékezés, beszédzavar, szájzár, orrvérzés, égető érzés, függőség, idegi károsodás. Hosszú távú hatásai sajnos még kevéssé ismertek, de várhatóan leginkább pszichés problémák: depresszió, mániás depresszió, nyugtalanság, ingerlékenység léphet fel. Hasonló mellékhatásokról számolnak be az ecstasy- és kokainhasználók is. A korábbi tapasztalattal rendelkező magyar válaszadók a mefedron hatásait leginkább az MDMA/Ecstasy (72%), a speed/amfetamin (33%), és a kokain (29%) hatásaihoz tudták hasonlítani, és 42 százalékuk észlelt a használat után negatív utóhatást, ami igen jelentős arány! Az anyag kémiailag nagyon közel áll az amfetaminhoz és ecstasyhoz, de hatása „csekélyebbnek tűnik”, éppen emiatt lehet veszélyes a szer. A felszínen így kevésbé kártékonynak tűnhet, azonban a használók nagyobb mennyiségeket fogyasztanak ugyanazon hatás eléréséhez – mondta Les King, a brit kormányzat drogügyi hivatalának munkatársa. Angliában eddig 38 esetben okozott halált közvetve. Más drogokkal vagy alkohollal különösen veszélyes és kiszámíthatatlan lehet. Az eddigi tapasztalatok szerint fennáll a kiszáradás veszélye is, mivel a fogyasztók kevés vizet isznak. Az idegrendszerre gyakorolt hatás és a lehetséges halálos dózis még nem ismert. Az eddig történt halálesetek többségében, amikor a drog kimutatható volt, balesetet okozott, vagy egyéb betegség, drog is állt a háttérben.

Folynak a kutatások, de még kevés az eredmény

Egy egészen friss, 2010 júliusi mefedronvizsgálatban a toxikológiai hatást nem, de a szer szerkezetét elemezték. A Sunderland egyetem tesztjének eredményei azt mutatják, hogy a mefedronnál nagy a túladagolás veszélye, ugyanis a hozzáférhető szerek minősége jelentősen eltér. A Sunderland egyetem gyógyszerész szakemberei hat különböző forrásból szerzett mefedronmintát vizsgáltak az intézmény laboratóriumaiban. Dr. John Lough, a kutatás vezetője szerint bár az anyagok szennyezettségi foka alacsony volt, a minták nagyon különböző részecske- és kristályos szerkezetekben tartalmazták a hatóanyagot. A kutató három különböző kristályos szerkezetet különített el a hat mintából, ami szerinte azért veszélyes, mert ugyanaz a mennyiség eltérő hatással lehet a fogyasztóra. A biztonság a testben lévő drogkoncentráció mennyiségétől függ. Komoly veszélynek van kitéve a használó, ha az elfogyasztott anyagban bizonytalan a drogkoncentráció. Más szerekkel együtt még inkább kiszámíthatatlanná válik a szer. A kutatások tovább folynak, még nagyon sok kísérletet kell elvégezni, hogy megismerjék az anyagot, de jelentős keretet különítettek el erre a célra, hogy mielőbb feltárják az igazságot.

Néhány éve terjed a drogpiacon

Elsőként 1929-ben szintetizálták, de csak 2003-ban fedezték fel újra a szert, és 2007-óta az interneten beszerezhető. Korábban legális drog volt, de számos haláleset és maradandó károsodás miatt több ország kormánya mostanra úgy döntött, hogy betiltja a forgalmazást. Az EU Pszichonauta Kutatási Programja 2008-ban számolt be róla először, bár Franciaországban már 2007 májusában jelentős mennyiséget foglaltak le belőle. Ez EU 22 tagállamában megjelent a drog, többek között Horvátországban és Norvégiában is. Hazánkban 2009 óta egyre népszerűbb, de igazán idén nyáron „robbant be” a piacra. Várhatóan már az ősszel tiltólistára kerül. A szert leginkább Kínában gyártják, Nagy-Britanniában már tavasszal betiltották, ami igen nagy port kavart. A Kábítószerlisták Szakbizottsága már a nyáron vizsgálatnak vetette alá a szert, és a Magyar Pszichedelikus Közösség weboldalán kiadott 27 kérdéses kérdőívet augusztus közepéig 165 katihasználó töltötte ki. Mindezekből kiderült, mennyire népszerű és mennyire veszélyes is lehet ez a drog. A válaszadók a kérdőív kitöltését megelőző hónapban átlagosan 8-9 alkalommal fogyasztottak katit, 83 százalékuk intranazálisan (orrba szippantva), 17 százalékuk pedig orálisan (szájon át), főként por alakban, és csupán 8 százalékuk használta kapszulaként.

A magyar szakértők is a betiltást szorgalmazzák

A Kábítószerlisták Szakbizottság (KLSZ) augusztus 30-i ülésén a mefedron kockázatelemzését követően úgy döntött, hogy javasolja a kormánynak a kati kábítószerlistára vételét. A szakbizottságba a civil szervezetek is delegálhatnak szakértőt, ebben az esetben Sárosi Pétert, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetőjét választották, aki tanácskozási jogkörrel, szavazati jog nélkül vehet részt az üléseken. A TASZ álláspontja szerint az indoklás nélküli betiltás hosszú távon nem megoldás, javaslatuk szerint a nemzetközi egyezmények lehetőséget biztosítanak arra, hogy az új szerek korlátlan internetes forgalmazását úgy tiltsák be, hogy közben ne kriminalizálják a fogyasztókat. Ezzel együtt több országban, például Horvátországban és Romániában, Németországban már tiltott a szer, és több országban folyamatban van a betiltás. A szakértők szerint a legnagyobb probléma az, hogy a droghasználók nagyon találékonyak, és hamar megtalálják a következő kiskaput, így új legális szerek kerülnek gyorsan a piacra. A legújabb egy bizonyos típusú fürdősó, de néhányan a lehető legképtelenebb anyagokat képesek felhasználni egy rövid idejű mámorért, nem számolva az esetleges következményekkel. A szülők, tanárok, nevelők mindenesetre figyeljenek oda a fiatalokra, és ha a fenti tüneteket tapasztalják, tegyenek meg mindent, amit lehet, hogy a további károkat megelőzzék. Hívják fel a figyelmet a lehetséges veszélyekre, figyeljenek arra, mire költi a gyerek a zsebpénzét, és ne tartsanak otthon szintetikus növényvédőt, már csak a környezet érdekében se.

(Forrás: Mephedrone, Risks of Banned Drug Mephedrone Revealed in New Research, angolból fordította G. Á. Mefedron, Eldőlt: betiltják a katit, Anyagok)