Szeretet, nyitottság: szívcsakra

Cikksorozatunk folytatásában a 4. csakra következik. A szívcsakrát (más néven 4-es csakra vagy anaháta) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a szív magasságában található – de az egyik energiatölcsér a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

Javaslom, hogy a csakrának megfelelő, portálunkról letölthető hangot behunyt szemmel hallgassák. Eközben érdemes elképzelniük a csakra – a test előtt és mögött forgó – két energiatölcsérét. A csakratölcséreket gondolatban töltsük meg az anaháta saját színének megfelelő, világoszöld fénnyel.

Mint ismeretes, az ősi indiai gyógyítás, az ájurvéda már több ezer éve ismeri és használja a csakrákat, vagyis a szervezet forgó energetikai központjait, amelyekből 7 fő (és több mellék) csakrát ismertettek a szent iratokban, a védákban. A csakrák a finomtestek fő pszichikai centrumai, a pszichofiziológia irányítói.

A csakrák állapota meghatározza a szervezet finomenergetikai egyensúlyát, valamint elválaszthatatlan a testi szinten jelentkező panaszoktól, betegségektől, sőt a lelkiállapotunktól is. Gondolataink, vágyaink, elképzeléseink erőteljesen befolyásolják a csakrák működését. Testi-lelki értelemben pedig csak akkor lehet valaki tökéletesen egészséges, ha energetikailag is teljesen rendben van, vagyis a csakrái harmonikusan, rendben és egyensúlyban működnek.

Nézzük most részletesebben a szívcsakrát, amely a jógik szerint „az a térség a szíven belül, ahol a tisztaság honol”. Magasabb rendű csakrának számít, mert az agynak azzal a területével is kapcsolatban áll, amelytől függ a siker a tudományokban és a művészetekben.

Az anaháta elülső tölcsére (4A) a többi ember iránt érzett, szívből jövő szeretetért, az életben tanúsított nyitottságért felel, míg a hátsó energiatölcsér (4B) hatáskörébe tartozik az ego ereje, illetve a külvilággal való kapcsolat ereje.

Az anaháta szanszkrit szó, jelentése: felülmúlhatatlan. Színe a világoszöld (egyes nyugati források szerint rózsaszín), a hozzá kapcsolódó zenei hang az F, valamint a JAM szócska is tartalmazza a rezgését. A Levegő elemhez tartozik.

Testi és lelki panaszok

A szívből jövő szeretet rezgése. Fotó: dreamstime.Ha az anaháta csakra működése eltér a kívánatostól, akkor testi (fizikai) szinten jelentkezhetnek többek között szívpanaszok, tüdőbetegségek, asztma, a háti gerinc problémái, a hát felső részének fájdalma és vállfájás. Természetesen ez az összefüggés fordítva is igaz: ha valakinél a fenti egészségi problémák lépnek fel, akkor biztosra veheti, hogy szüksége van a szívcsakra megerősítésére, működésének harmonizálására. Az anaháta egyensúlyzavarának azonban lelki oka is lehet (például csalódottság, bánat), amely előbb-utóbb testi, fizikai panaszokhoz is vezet.

Érzelmi, lelki szinten a következő érzések és állapotok jelzik az 4-es csakra harmonikus működését: remény, gondoskodás másokról, a többi ember helyes értékelése, megbecsülése, önbizalom, törekvés és szenvedély nemes célok megvalósítására, bátorság, nagylelkűség. A szívcsakra egyensúlyzavarára utal viszont a reménytelenség érzése, más emberek elhanyagolása, lenézése, gyűlölet, harag, féltékenység, irigység, az önbecsülés hiánya, a gondolatok és a tettek kettőssége, határozatlanság, kiábrándultság, keserűség.

Az „anaháta ember” képes lelkesíteni másokat, a nyugalom és az öröm jellemző rá – egyszerűen jó érzés a társaságában lenni.

Párja a hasi csakra

A szívcsakra párja, amellyel szoros kölcsönkapcsolatban működik, a 3. csakra (hasi vagy napfonat csakra, manipura). Ezért érdemes e kettőt párban tekintenünk, illetve ha valamelyik csakrához tartozó testi vagy érzelmi panaszunk van, akkor hasznos, ha az adott csakra párját is a megfelelő hanggal „kezeljük”.

A szív és az emésztőrendszer kölcsönös kapcsolatát jól érzékelteti, hogy ha valakit nagy érzelmi veszteség ér és emiatt kesereg, mások azt mondják róla: elemészti magát…

Az anaháta egyben kulcsot jelent a harmadik szem vagy homlokcsakra, tehát az adzsna aktiválásához.

Az anaháta rezgése 136,1 Hz, de ez a frekvencia egyénenként kismértékben eltérhet. Ezért a portálunkról letölthető hangban 6-féle frekvenciát kevertünk, 136,1 és 141,1 Hz között – ezek közül minden felhasználó szervezete bátran „csemegézhet”. A velünk született tudás, belső bölcsességünk képes lesz kiválasztani ebből a 6-féle frekvenciából azt, amelyik számára az adott pillanatban a leghasznosabb.

Ha a portálunkról letölthető más különleges hangokra is kíváncsi, látogassa meg a pontgyűjtésről tájékoztató oldalunkat.

Kürti Gábor

(Folytatjuk)

Figyelmükbe ajánljuk a csakrákról szóló cikksorozatunk előző írásait is:
Az alap, amely megtámaszt: gyökércsakra
Szerelem, vonzalom: szexcsakra
Helyünk a világban: napfonat csakra
Ha további jótékony hatású hangokhoz szeretne hozzájutni, megvásárolná őket, írjon az info@rife.hu címre.